bann_2000px
CD “BLUES FOR YOU” – TRIBUTE TO DRAŽEN
Buhini su blues tekstovi profinjeni, iskreni, emotivni i poetični, a svaka je pjesma zaokružena priča koja bi mogla egzistirati zasebno, bez glazbe, kao zbirka blues poezije spremna za čitanje na večerima poezije. Zašto ne...

Često su tekstovi pisani za blues glazbu banalni, šturi, a tek im autori glazbe i izvođači svojom osobnošću i glazbenom imaginacijom podaruju snagu i umjetnički karakter. Kod glazbe dokumentirane na ovom albumu posve je drukčije, barem u segmentu lirike, zbog čega su izvedbe bogatije, a posao skladatelja i izvođača je bio lakši. Naime, Buhini su blues tekstovi profinjeni, iskreni, emotivni i poetični, a svaka je pjesma zaokružena priča koja bi mogla egzistirati zasebno, bez glazbe, kao zbirka blues poezije spremna za čitanje na večerima poezije. Zašto ne... organizirati kružok na kojem bi se čitala blues poezija!? Buhine bi pjesme tu zasigurno bile u prvom planu.

No, kao što je za života bio skromna i samozatajna osoba sklona djelovanju iz sjene, bi li dozvolio da se sve njegove pjesme uglazbe? Naravno da bi! Uostalom to je predvidio u potresnoj pjesmi ogromnog emotivnog naboja "Play A Blues For Me", dojmljivoj ispovijedi o patnjama koje je proživljavao u svojoj bolesti i predviđanju kraja, te snazi koju mu je podarila misao o tome kako će njegovi prijatelji pjevati blues za njega - zar je moglo biti drukčije!? - a koju je posebnim glasom i duhovnom notom obogatio američki pastor i blues glazbenik Landon Spradlin. Duboko vjerujem da njegova krila danas pokreće moć ove glazbe njegovih prijatelja, ta neobjašnjiva snaga nastala spojem riječi i zvuka, ojačana i njegovim doprinosom. Neki anđeli moraju mahati svojim krilima da bi letjeli, a neki se bez ikakvog napora uzdižu u nebesa na toplim strujama pokrenutim snagom djela koje je ostalo iza njih, koje obogaćuje živote onih koji još nemaju krila, ali im životni blues čini podnošljivim, koje ih tjera da i sami oplemenjuju - sebe i druge. Buha je tako djelovao na mnoge, iako tada toga nisu bili svjesni, a djeluje i sad kroz svoje pjesme koje će kroz ovo diskografsko izdanje ostati trajnim vrijednostima hrvatskog pjesništva i glazbe.

Kad bi mi Buha spomenuo da će pokrenuti neke akcije koje su iziskivale velike napore, suradnju većeg broja osoba i velik entuzijazam, ponekad nisam vjerovao u mogućnost njihova ostvarenja, ali zbog njegovog zanosa i vizionarskog pogleda uvijek sam bio spreman na akciju. Naoko jednostavno uspio je utemeljiti koncert posvećen Damiru Dičiću, nekadašnjem presjedniku Hrvatske glazbene unije u kojoj je Buha bio aktivan od samog utemeljenja, a koji je postao tradicionalan. Pokrenuo je osnivanje Hrvatskih blues snaga koje su u samo nekoliko godina djelovanja postigle izniman uspjeh, podizanje razine izvođenja bluesa u nas, povećanje mogućnosti za izvođenje te glazbe, obogaćivanje hrvatske blues diskografije i povećanje percepcije hrvatskih blues glazbenika u svijetu. Neke od njegovih pjesama nadahnute su upravo tim aktivnostima. Kako je uspio ostvariti sve to? Njegova je snaga ležala u beskrajnoj ljubavi prema poslu kojim se bavio. Poslu? Ma ne, njemu je to bio hobi, nešto što je radio za svoj užitak. Kao veliki zanesenjak, imao je sposobnost s lakoćom okupiti vrijedne suradnike s kojima je mogao ostvariti svoje snove. Kad bi me nazvao i zamolio za pomoć, moj je odgovor bez razmišljanja uvijek bio: "Naravno, odmah se bacam na posao!" Tako je bilo i s drugim suradnicima koje je znalački odabirao. Buha nije trebao lobirati; njegova je uvjerljivost proizlazila iz blagosti, poleta i čvrstog uvjerenja. Nisu li takve i njegove pjesme - tako jednostavne, prirodne, duboko emotivne, pune životne mudrosti, no prije svega pozitivne i sugestivne, uvijek pisane s ljubavlju. Ljubav u svakom pogledu!

Vrhunac Buhinog iskaza ljubavi dirljiva je pjesma "Mary's Bluestone", koju je posvetio supruzi Marijani i koju zaključuje riječima: Doesn't matter, As long as I have you. Sve dok te nosimo u srcima, dragi Buha, nadahnuće ćemo crpiti iz vrijednosti koje si zastupao i živio - naši će životi i naša djela također biti pokretani snagom blagosti, ljubavi, ushita, zanosa, čuvstva i poruka koje si utkao u svoje blues pjesme.

Davor Hrvoj