bann_2000px
Biografija
Nebojša Buhin Nebo rođen je u Bjelovaru gdje i danas živi. Do sada je objavio 8 albuma, od kojih 4 dugosvirajućih autorskih instrumentalnih u kojima kombinira pop-rock sa bluesom i soundtrack glazbom.

Dobitnik je 2 diskografske nagrade PORIN (u kategoriji "Najbolji instrumentalni album") , a još četiri puta je nominiran za istu nagradu (2016, 2019 i 2021. godine). Dobitnik je 5 nagrada “STATUS” za najboljeg instrumentalistu-gitaristu Hrvatske u kategoriji pop-rock glazbe te nagrade Fender/Mega Muzika za “najbolji instrumentalni gitarski projekt 2003./2004”.


Nebo je samouk te je počeo ozbiljnije svirati gitaru sa 14 godina u autorskom Agnus Day Bandu u kojem je svirao sa svojim bratom Draženom (1965-2012), dugogodišnjim tajnikom Hrvatske glazbene unije i osnivačem Hrvatskih blues snaga. Zahvaljujući bratu odrastao je slušajući blues i rock ploče 70-ih, pop -rock glazbu 80-ih, gitariste poput Eric Claptona, Mark Knopflera, kasnije Al Di Meolu, Vlatka Stefanovskog i mnoge druge bandove i izvođače. Kao gitarist bjelovarskog “Sigma jazz banda” osvaja 1. mjesto na “Proljetnoj reviji jazza” u Zagrebu 1992. godine.

Dražen i ja

Od 2002.god. započinje ozbiljniji rad na autorskoj instrumentalnoj glazbi te je do danas snimio 4 samostalna autorska albuma. Dobiva dobre kritike u specijaliziranim časopisima „Blues Matters“ (USA), "20th Century Guitar"(USA), "Concerto" (Austrija) kao i na raznim web portalima. U siječnju 2010. "Nebo & Downstrokes" kao prvi hrvatski band učestvuju na "26. International Blues Challengeu" u Memphisu (USA), najvećem natjecanju blues bandova u svijetu. Sa svojim bandom "Downstrokes" nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog (Dom Sportova, Zagreb), Grega Kocha, Johnny Wintera (Bogaloo, Zagreb), Lance Lopeza, a od nastupa izdvajamo one u u BP Clubu, Grožnjanu, Šibenik off festu, Beograd Beer festu... Paralelno sa autorskim radom Nebo radi kao studijski i prateći glazbenik u najrazličitijim žanrovima te je tako svirao sa Danijelom Martinović, Jacquesom, Ivanom i Marijom Husar i dugo godina sa Ninom Badrić (Arena BG, ZG, Spaladium...). Također je niz godina svirao na festivalima Uskrs fest, P(r)ogledaj srcem, HTV Bingo show itd.

Projekt AFTERSHOCK instrumentalna je suradnja sa basistom Mariom Rašićem, a rezultirala je istoimenim CD-om nominiranim za PORIN 2019.
--------------------------------------------------

Za doprinos u kulturi Nebo je dobitnik pečata grada Bjelovara (2007) te plakete Bjelovarsko-bilogorske županije (2008). Član je HDS, HZSU i HGU.